Olej marula – właściwości i informacje

Olej marula coraz częściej wymieniany jest jako następca oleju kokosowego. Dzięki swoim właściwościom niejednokrotnie porównywany jest do oleju arganowego, co bywa dziwne ze względu na spore różnice. Olej marula jest znacznie lżejszy, a jego zapach nieporównywalnie przyjemniejszy. Jakie są właściwości oleju marula?

Olej marula – pochodzenie

Olej marula powstaje na terenach Afryki Południowej, która gęsto pokryta jest drzewami marula. Drzewa te wydają owoce, z których tłoczy się olej. Godny podziwu jest fakt, że kobiety zamieszkujące tereny porostu tych drzew, całkiem samodzielnie wytłaczają z pestek olej w ręczny sposób.

Zastosowanie kosmetyczne

Mieszkanki Afryki wykorzystują olej marula głównie w celu pielęgnacji skóry, która każdego dnia smagana jest solidną porcją słońca. Właściwości oleju marula są jednak na tyle uniwersalne, że bez żadnych przeszkód można stosować go do nawilżania skóry, włosów, a nawet delikatnych okolic oczu. W Europie cena buteleczki oleju marula nie należy niestety do najniższych. Produkt ten charakteryzuje się niezwykłą trwałością i jest bardzo wydajny. Odpowiednie jego przechowywanie zapewni długotrwałe użytkowanie.

olej marula

Dlaczego marula jest tak wyjątkowy?

Za odpowiednie nawilżenie skóry, a także włosów, odpowiedzialne są kwasy tłuszczowe omega-9, które występują w oleju marula w dość solidnej porcji. Zawarta w nim witamina C oraz E pięknie rozświetlają skórę, działając korzystnie na powstałe na skórze stany zapalne. Zawartość flawonoidów sprawia, że skóra wygląda na bardziej wypoczętą i prezentuje się młodziej.

Olej marula jest znakomitym kosmetykiem w walce ze starzeniem się skóry. Bogactwo składników ma właściwości silnie antyoksydacyjne, które znakomicie radzą sobie z wolnymi rodnikami.

Marula – zastosowanie

Bogaty skład sprawia, że olej marula znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Marula jako jeden z niewielu olejów posiada lekką konsystencję, dzięki której szybko i dogłębnie wnika w skórę. Dodatkową zaletą jest fakt, że nie zatyka on porów, przez co osoby posiadające cerę tłustą oraz mieszaną mogą go stosować bez  obaw. Spora liczba olejów przeznaczona jest tylko do niektórych typów skóry. Uniwersalność oleju marula sprawia, że mogą go stosować zarówno kobiety z suchą skórą, przebarwieniami, jak i z licznymi stanami zapalnymi skóry.

Olej marula szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Polecany jest kobietom, które walczą ze skórką pomarańczową. Olej marula poprawia jędrność skóry, likwidując powstałe nierówności.

Olej marula ma także swoje zastosowanie jeśli chodzi o włosy. Podobnie jak olej kokosowy, marula doskonale nadaje się do aplikacji na końcówki włosów. Produkt skutecznie zapobiega rozdwajaniu się końcówek, silnie nawilża włosy i wygładza ich strukturę. Olej ten dedykowany jest także paniom o cienkich włosach. Jako jeden z nielicznych nie obciąża włosów, dzięki czemu zdobył uznanie wśród posiadaczek rzadkich włosów, które mogą odżywić fryzurę bez efektu oklapniętych włosów.

 

0 comments
0 likes
Prev post: Jak pielęgnować krótkie włosyNext post: Jak olejować włosy na mokro?

Related posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy
Najpopularniejsze wpisy
O mnie

o mnie

Cześć, jestem Kamila.
Witam Cię Ci serdecznie na moim blogu internetowym. W ramach, którego publikuję dla czytelników artykuły na temat urody!